OORKAARS BEHANDELING

Oorkaars therapie door Esther van der Linden

 

Heb je last van terugkomende verkoudheid, hoofdpijn of ontstoken holtes?

Dan kan oorkaars therapie uitkomst bieden.

Door de warmte die vrij komt bij het branden van de oorkaars, activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes. Eventueel vuil uit het oor wordt opgezogen en vind je later mogelijk terug in de oorkaars. Ook wordt het afweersysteem gestimuleerd.

Oorkaarsen worden al eeuwen lang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Ze werken diep in op de in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, middenoor en het evenwichtsorgaan.

 

Hoe gaat het in zijn werk

Je neemt op je zij of rug plaats op de behandeltafel, je kleding kan bij deze behandeling aan blijven. De kaars wordt in je gehoorgang gezet en aangestoken. Het geknetter van de oorkaars geeft een rustgevend gevoel. De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. Daar kan het nog een extra werking geven. Wanneer de oorkaars wordt aangestoken ontstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteeneffect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling is daarom heerlijk ontspannend.

De oorkaars behandeling wordt afgesloten met een hoofd- en gezichtsmassage wat een verzachtend effect heeft op het gehele oorgebied.

 

Bij de volgende klachten is oorkaars therapie zeer doeltreffend:

• Griep – en verkoudheidsklachten

• Oorklachten zoals oorruis of oordruk

• Oorsuizingen

• Hoofdpijn en migraine

• Doofheid

• Ziekte van ménière (duizelingen, oorsuizen, gehoorverlies)

• Voorhoofdsholte- en bijholte problemen of ontstekingen

• Druk op het hoofd

• Slapeloosheid, oververmoeidheid en snurken

• Stress

 

Oorkaars therapie – 50 minuten - € 57,50,-

Oorkaars therapie i.c.m. reflex therapie op lymfe of gal – 90 minuten - € 95,-

Kuur van 5 behandelingen - € 265,-

 

Frequentie

Een oorkaarsbehandeling kan eenmalig ter ontspanning of om het herstel na bijvoorbeeld griep versnellen of oorpijn na een vlucht te verzachten. Bij chronische indicaties is het noodzakelijk om één tot twee maal per week, gedurende 6 weken een behandeling in te plannen. En bij klachten die al geruime tijd bestaan zoals bijvoorbeeld doofheid of oorsuizen is het raadzaam om een kuur van vijf behandelingen binnen 10 dagen te volgen.

Preventief of revitaliserend wordt de behandeling eens per 3 à 4 weken aanbevolen.

 

Historie van oorkaarsen

De oorkaars bestaat al eeuwenlang. Waar de oorsprong van de oorkaars vandaan komt is niet precies bekend. Er zijn sporen gevonden bij de steppevolkeren van Siberië, Mongolië en Azië. Maar ook bij Zuid-Amerikaanse Hopi-indianen. Er zijn oude rotsschilderingen gevonden waarop duidelijk wordt dat oorkaarsen gebruikt werden bij medicinale ceremonies en andere rituelen. De Hopi-indianen zijn verantwoordelijk voor het bekend raken van de oorkaars in Europa.

 

Oorkaarsen vs wattenstaafjes

 

Veel mensen maken nog steeds gebruik van wattenstaafjes, vaak duw je oorsmeer juist dieper in je oor als je je oren schoonmaakt met wattenstaafjes. Heb je veel last van oorsmeer? Verwijder dan alleen voorzichtig het teveel aan oorsmeer aan rand van het oor. Je kunt een aantal oorkaars behandelingen proberen om te kijken of het oorsmeer minder wordt, dit kan een positief effect hebben op de productie van oorsmeer. Blijf je last houden van veel oorsmeer? Teveel oorsmeer kan namelijk duiden op gal-problemen. Laat het checken bij je huisarts!

Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies. Zoals het beschermen van je oren tegen water, bescherming van de tere huid in je oor, tegen stof, bacteriën en virussen. Ook houdt oorsmeer het trommelvlies soepel. Oorkaarsen verwijderen heel minimaal oorsmeer, er kunnen wat zeer kleine stukjes omhoog komen, dit komt in het filter terecht. Door een oorkaarsbehandeling kan oorsmeer wel los komen in de gehoorgang (als dit vast zit).